tisdag 19 mars 2013

Kunskapsväggen

Ni som har gått igenom Kamelernas klassrum har säkert märkt att något stort har hänt på väggen längst bak i klassrummet. Under ett par veckors tid har kunskapsväggen vuxit fram. Vad är det då?

Längst upp på väggen ser ni alla ämnen som vi har i skolan och under dem har jag försökt förkorta vad eleverna ska lära sig, alltså det som kallas för det centrala innehållet i Lgr 11 (läroplanen). Under ämnena finns basen som är de olika förmågorna eleverna ska utveckla. Dessa kallar vi för The big five, de fem stora förmågorna: kommunikativ förmåga, analysförmåga, metakognitiv förmåga, procedurförmåga och begreppslig förmåga. Varje förmåga har som symbol en av de stora fem från savannen i Afrika. Varje förmåga har jag brutit ner till mindre delar för att göra förmågorna tydliga för eleverna. Det är sedan dessa förmågor som eleverna bedöms i och senare får betyg i.

Dessutom så har jag skapat ett "Vi siktar mot stjärnorna" hörn i klassrummet. Där kommer jag att välja ut en förmåga som vi arbetar lite extra med under en period. Vi siktar givetvis på att bli stjärnor på denna förmåga och då måste man veta hur man kommer dit. Förmågan är nedbruten i delar så att barnen själva kan se om de nått stjärnorna ... men det är ju inte helt fel att nå trätopparna heller!

Tanken är att eleverna varje vecka ska få sätta ut sina två namnpilar. En av pilarna ska peka på något i det centrala innehållet som eleven har arbetat med under veckan och den andra pilen ska peka på en förmåga som de har tränat på under veckan.

En rumpnisse skulle naturligtvis frågat: "Våffö gö ni på detta viset?" Svaret är att jag vill att barnen ska bli bärare av sin egen kunskap. Jag vill att de ska veta vad de ska lära sig i skolan. Med detta hoppas jag att eleverna ökar sin motivation till att lära sig ytterligare. Visst är det härligt att nå stjärnorna?

Här nedan kan du kika lite på en Photostory hur fint vårt klassrum ser ut:


Ha det gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar